Tauhid

Tauhid adalah mengesakan Allah SWT dalam ibadah dan mohon pertolongan. Seorang muslim hanya beribadah kepada Allah SWT dan hanya memohon pertolongan kepada Allah SWT. Kehidupan robany dalam Islam adalah yang berlandaskan tauhid yang intinya dapat tercangkup dalam empat perkara:

a.Tidak mencari tuhan selain Allah SWT. (lih: QS: Al-An’am: 164)
b.Tidak mengambil wali selain Allah SWT. (lih: QS: Al-An’am: 14)
c.Tidak mengharap hukum selain hukum Allah SWT. (lih: QS: Al-An’am: 114)
d.Tidak mengharap keridhoan selain dari Allah SWT. (lih: QS: Al-An’am: 162-163)

Ilmu Tauhid adalah yang paling utama, kerana ia bukan masalah remeh temeh dan kecil, malah msg inilah yg nak disampaikan oleh para nabi sejak nabi Adam sampai la kpd Nabi Muhammad saw. that means, sesiapa yang nak belajar agama belajar dulu pasal tauhid bagi memurnikan akidah dulu n then baru masuk bab fiqh. Kenapa orang yang nak masuk islam kena mengucap dulu? sebab syahadah (kalimah tauhid) adalah pintu masuk ke dalam islam dan mengakui rasul sbgi pesuruh Allah.

Sementara hadis Rasulullah S.A.W maksudnya :

‘Iman itu mempunyai 70 cabang yang tertinggi ialah kalimah La Ilaha Illallah dan yang paling rendah ialah mencabut duri di atas jalan’.

Nasihat pertama Luqman kepada anaknya dlm mukjizat agung al-Quran ialah bkaitan akidah, bukan lainnya. Surah Luqman ayat 13 ialah :-

“Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa dia memberi nasihat kepadanya: Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar”.

AMALAN/IBADAH

Apakah syarat sah ibadah? Ada dua:-

1-ikhlas kerana Allah
2-mengikut sunnah

Seorang muslim adalah yang melandaskan segala amalannya dengan syari’at. Karena syarat diterimanya sebuah amalan adalah harus memenuhi dua syarat yaitu : keikhlasan kepada Allah SWT semata dan harus sesuai dengan tuntunan Nabi SAW. Sebagaimana sabda Nabi SAW yang artinya: “Barang siapa yang mengada-adakan sesuatu dalam urusan agama kami, yang tidak kami perintahkan atasnya, maka hal itu ditolak”. (HR: Bukhory dan Muslim)

Lihatlah masyarakat islam di negara kita yang penuh dengan masalah gejala sosial dan keruntuhan moral seperti remaja seawal umur 12 tahun sudah melahirkan anak luar nikah, mahasiswa-siswi tggl serumah macam suami isteri, berzina tak takut dosa, merempit dsbginya adalah berpunca drpd TIDAK MENGENAL ALLAH DENGAN SEBENAR-BENARNYA (jahil)-masalah tauhid/akidah tak settle.

Mari kita cerna ayat cinta dr surah Al-Baqarah ayat 165 ini:-

“(Walaupun demikian), ada juga di antara manusia yang mengambil selain dari Allah (untuk menjadi) sekutu-sekutu (Allah), mereka mencintainya, (memuja dan mentaatinya) sebagaimana mereka mencintai Allah; sedang orang-orang yang beriman itu lebih cinta (taat) kepada Allah dan kalaulah orang-orang yang melakukan kezaliman (syirik) itu mengetahui ketika mereka melihat azab pada hari akhirat kelak, bahawa sesungguhnya kekuatan dan kekuasaan itu semuanya tertentu bagi Allah dan bahawa sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya, (nescaya mereka tidak melakukan kezaliman itu)”.

Inilah angkara tidak mengenal Allah lantas menjadikan boyfriend, keluarga, anak, harta, pangkat, kerja dsbginya lebih dicintai drpd Allah swt. Allah dah habaq semua ni dlm al-Quran.

Ayat cinta yang seterusnya surah al-Bayyina ayat 1-5:-

1. Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) serta orang-orang musyrik, tidak akan terlepas (dari kepercayaan dan amalan masing-masing) sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata,
2. Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan (kepada mereka) Lembaran-lembaran Suci,
3. Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar.
4. Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi Kitab (Taurat dan Injil) itu, tidak berpecah-belah melainkan setelah datang kepada mereka bukti yang jelas nyata.
5. Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya, lagi tetap teguh di atas tauhid dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat dan yang demikian itulah agama yang benar.

Rasul berdakwah dengan mendatangkan bukti-“yang membcakan (kpd mereka) lembaran2 suci”. Sbgi umat nabi Muhammad, al-Quran adalah sumber bukti yang jelas dan sumber paling utama untuk kita guna sbgi bahan untuk berdakwah.

Semoga kita mendapat petunjuk dr Allah swt sbgimana dlm surah al-An’am: 82 :-

“Orang-orang yang beriman dan tidak mencampur adukkan iman mereka dengan kezaliman (syirik), mereka itulah orang-orang yang mendapat keamanan dan merekalah orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.”

Sebagai penutup mari kita hayati syair Imam Syafi’e rahimahullah. Imam Syafi’i membagi manusia berdasarkan hal ini menjadi tiga yaitu: ahli fiqih, sufi dan ahli fiqih yang sufi. Dalam syairnya beliau menggambarkan hubungan ilmu dan tasawuf ini:

ÝÞíåÇ æ ÕæÝíÇ Ýßä áíÓ æÇÍÏ Ç ÝÅäì – æ ÍÞ Çááå – ÅíÇß ÃäÕÍ ÝÐáß ÞÇÓ áã íÐÞ ÞáÈå ÊÞì æ åÐÇ Ìåæá ßíÝ Ðæ ÇáÌåá íÕáÍ
“Seorang ahli fiqih dan sufi selayaknya tak boleh terpisah. Demi Allah aku akan menasihati kamu (tentang hal ini) Kalau yang itu (ahli fiqih) keras hatinya karena belum merasakan ketakwaan Dan yang ini (sufi) bodoh, bagaimana dia bisa berbuat perbaikan jika dia bodoh”.

Wallahu’alam.

Sumber Rujukan:-

1- Al-Quran al-Karim
2- http://www.islam. gov.my/e- rujukan/lihat. php?
jakim=480
3- http://masmukhtar. blogspot. com/2007/ 05/tasawuf. html
4-http://www.guidedwa ys.com/chapter_ display.php? chapter=98& translator= 11&mac=
5- Buku “11 perkara yang mencemari kemurniaan
Tauhid”-written by Kapten Hafiz Firdaus

“Semoga Bermanfaat”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: